Σουδάν: Μολυσματικά δείγματα χολέρας και ιλαράς στα χέρια των εμπόλεμων

Στην ανησυχητική ανακοίνωση πως υπάρχει «υψηλός κίνδυνος βιολογικής απειλής» στο Χαρτούμ προέβη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την Τρίτη, καθώς μια από τις δύο εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν έχει καταλάβει το εργαστήριο του Οργανισμού, που περιέχει παθογόνα της ιλαράς και της χολέρας, αποκόβοντας την πρόσβαση των εργαζομένων στο κτήριο. 

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, μέσω βιντεοκλήσης από το Σουδάν, ο Nima Saeed Abid του ΠΟΥ δήλωσε ότι οι τεχνικοί δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν τα υλικά.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο εργαστήριο, που περιέχει το βιολογικό υλικό και τις επικίνδυνες ουσίες», όπως εξήγησε, αρνούμενος όμως να διευκρινίσει ποια πλευρά έχει καταλάβει την εγκατάσταση.

Οι μάχες μεταξύ των σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ξέσπασαν στις 15 Απριλίου και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους, ενώ έχουν οδηγήσει και στον τραυματισμό 4.072 ατόμων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.

Οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες και έχουν αφήσει πολλούς αποκλεισμένους στα σπίτια τους, με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού.

Το ανθρωπιστικό γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) αναγκάστηκε να διακόψει ορισμένες από τις δραστηριότητές του σε περιοχές του Σουδάν, λόγω των μαχών.

Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες και οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχασαν προσωπικό, ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.

«Σε περιοχές όπου οι έντονες μάχες παρεμπόδισαν τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας», δήλωσε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του OCHA. «Αλλά δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον λαό του Σουδάν».

Είπε ότι μια ομάδα του OCHA θα ηγείται ανθρωπιστικών επιχειρήσεων έξω από το Πορτ-Σουδάν (πόλη), αφότου μεταφερθούν εκεί από το Χαρτούμ.

Ο Πάτρικ Γιούσεφ, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για την Αφρική, προέτρεψε άλλες χώρες να συνεχίσουν να πιέζουν το Σουδάν για να βρει μια «μακροχρόνια λύση», ακόμη και μετά την εκκένωση των ξένων πολιτών.

Πηγή: Reuters

Σχετικά